Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 186

  1. I hvilke tilfeller gjelder bilansvarslova?

    Loven gjelder skade som motorvogner gjør på personer og ting, jf. bilansvarsloven § 1. Loven gjelder også forsikring mot skade som motorvogn gjør.

  2. Hva er en motorvogn i bilansvarslovas forstand?

    Begrepet «motorvogn» skal tolkes utvidet. Det omfatter kjøretøy som blir drevet fram av en motor. Det kan derfor omfatte elektriske sykler, selvgående gressklippere og landbruksmaskiner. Det er vedtatt forskrifter om minstehastighet for å kunne anses som motorvogn. Elektriske sykler, herunder sparkesykler, som ikke kan oppnå hastigheter utover 20 km/t, er likevel ikke «motorvogn».

  3. Hva kan være skader som en motorvogn gjør?

    Motorvognen må ha «gjort skaden». Dette er et krav om årsakssammenheng mellom førerens behandling av motorvognen og skaden. En motorvogn gjør skade når den kjører på noe eller noen, men den kan også gjøre skade uten å ha vært i fysisk kontakt med en person eller eiendel. Den kan for eksempel ha blendet motgående trafikk slik at noen kjørte av veien og havnet i grøfta. Den kan også ha skvettet vann eller søle. Motorvogn kan gjøre skade på «folk eller eige». Det vil si personskade eller tingsskade. Mest alvorlig skade gjøres når motorvognen skader personer og gjør dem helt eller delvis arbeidsuføre.

  4. Hva slags erstatningsansvar har et forsikringsselskap etter § 4?

    Selskapet har objektivt ansvar. Det følger av formuleringen «enda om ingen er skuld i skaden» at bilansvaret er uavhengig av eierens og bilførerens subjektive forhold. Føreren behøver ikke ha kjørt for fort eller ha vært uaktsom på noen som helst måte. Skaden kan være resultatet av et hendelig uhell som ingen kan bebreides for.

  5. Når får et forsikringsselskap ansvar etter at to biler har kollidert?

    Forsikringsselskapets objektive ansvar gjelder ikke ved kollisjon mellom biler og liknende sammenstøt, jf. bilansvarslova § 8(1). Da blir ansvaret plassert hos forsikringsselskapet til den som har skylda. Hvis begge bilførerne har utvist skyld, kan begge forsikringsselskapene få ansvar, se bilansvarslova § 8(2).

  6. Når kan et forsikringsselskap stille regresskrav mot bilfører/bileier?

    Et forsikringsselskap som har utbetalt erstatning, kan på visse vilkår kreve beløpet helt eller delvis tilbake fra bilføreren eller eieren. Et slikt krav om tilbakebetaling blir kalt et regresskrav. Hovedreglene om dette står i bilansvarslova §§ 12 og 13. Slike tilbakebetalingskrav forutsetter blant annet at skaden ble gjort med vilje eller grov uaktsomhet, i forbindelse med biltyveri, eller at føreren var påvirket av alkohol eller annet rusmiddel.